torsdag 31. desember 2009

Tjueti eller totusenogti?

Etter en litt lengre bloggtørke passer det vel å ta opp det nye året på det inneværende årets siste dag. Hva kaller vi det? Skal vi fortsette trenden som kom i 2000, og si totusenogti? Eller skal vi gå tilbake til det enklere og tradisjonelle tjueti? Språkrådet oppfordrer oss til å si totusenogti, mens medier i resten av verden pusher tjueti.

http://www.teknologia.no/2009/12/2010-betyr-navnesurr-og-ikke-bare-i-norge/

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=597149

Språkrådet har forresten opprettet ei datatermgruppe. Formålet med datatermgruppen er å bidra til en jevn og datafaglig forankret utvikling av norske avløsertermer for engelske datatermer som de fleste databrukere her hjemme kommer i kontakt med i hverdagen. Så hvis du har forslag til engelskspråklige datatermer som trenger norske avløsere, så er det bare å ta kontakt med datatermgruppa.

Vi har allerede mange norske avløserord. Her er språkrådets dataspråkordliste.

søndag 22. november 2009

e-lector

Tordsag var jeg på kurs i et dataprogram som heter e-lector. Kommunen jeg bor i har kjøpt inn programmet. Det vil si at lærere og elever kan bruke det både på skolen og hjemme. Før kurset lurte jeg på hva som var vitsen med e-lector, når man har lingdys. Lingdys gir skrivestøtte, det vil si at ordet blir lest opp når du har skrevet det. Det gjør e-lector også, men det brukes hovedsaklig til å lese med. Du legger inn tekst som så blir lest opp mens hvert ord kommer opp i større bokstaver under teksten. Her kan man legge inn mange innstillinger. Men du kan gjøre mye mer med e-lector. Her er det lagt inn øvelser for ulike problemer. (dobbel konsonant, b-d, g-k...osv) Der er noen spill som kan brukes både i forhold til lesing og skriving. Og det beste syntes jeg, som engelsklærer, er at det også finnes en engelsk stemme og "glosespill". Jeg gleder meg til å begynne å bruke det.

Du kan prøve e-lector gratis i 30 dager.

Matematisk julekalender

I disse tider kryr det av julekalendre på nett. Her er matematikkjulekalender for elever med fine premier. Det er delt inn i 3 klasser. http://www.matematikk.org/nyheter/vis.html?tid=88068

fredag 6. november 2009

Spennende blogg


Jeg drev søkte litt rundt for å se om andre hadde blogget om Photo Story i skolen. Da kom jeg over denne bloggen, som skriver både om det og om blogging i skolen. Her var det mange ideer og mye å lære, så ta en titt.

tirsdag 3. november 2009

Photo Story




Etter å ha lest Kristines blogginnlegg om bruk av Photo Story i naturfag, fikk jeg lyst til å fortelle om mine Photo Storyplaner. Jeg har en 5. klasse i engelsk. Jeg vil få dem til å ta med seg noen bilder hjemmefra av seg selv, familien sin, huset sitt, kjæledyrene sine, hobbyen sin, altså noe som de kan fortelle om. Hvis de har med papirbilder, scanner vi dem. Ellers er det fullt mulig å levere bilder per mail, på cd eller usb-penn. Tanken var at hver elev skulle lage en photostory der de leser inn på engelsk til hvert bilde. For eksempel til bilde av seg selv: My name is Kristin. I am 31 years old and live with my boyfriend in Andenes. Vi har bare en mikrofon på skolen, så det kan ta tid, men jeg har veldig lyst til å prøve. Andre som har brukt Photo Story i undervisningen?


søndag 25. oktober 2009

På wikijakt

I min søken etter informasjon jeg kan bruke for å planlegge bruk av wiki i klassen jeg underviser i har jeg kommet over mye som virker bra. Jeanette Tranberg blogger om mye digitalt, blant annet wikier. Det er lenge siden akkurat den bloggen ble oppdatert, men det betyr ikke at innholdet ikke er bra. Hun har blant annet linket til en Masteroppgave om wiki i grunnskolen. Det blir denne søndagens lektyre for meg. I tillegg skal jeg myse litt på en wiki om wiki i skolen. Kanskje kommer jeg nærmere et opplegg for mine elever.

Ellers har jeg lånt Enter. Veien mot en IKT-didaktikk på biblioteket, så det blir kanskje litt mysing i den også. Thomas, du nevnte at hvis vi ville lese den so pensum, kunne vi lese den istedet for noe annet. Hva tenker du vi kan lese den istedet for?

Ha en fortryllende søndag!

lørdag 26. september 2009

Wikier

Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan man kan lage sine egne wikier. For dem som ikke vet hva en wiki er kan de gå inn på den mest kjente wikien, wikipedia. Jeg kom over en lærerblogger som bruker wikier i undervisningen. Jeg har store planer om å lære meg mer om dette, og kommer til å følge med på denne bloggen. http://itrommet.blogspot.com/2009/09/jeg-gidder.html

Er det andre som har erfaringer med å lage egne wikier, enten på private eller i undervisningssammenheng. Selv jobber jeg med 5. klassinger, og tenker at det hadde vært veldi gøy å prøve det med dem.

Lag din egen wiki på http://www.wikispaces.com/

tirsdag 22. september 2009

Tips på nett

Nettet er en stor idebank, men Kursivdet er ikke alltid lett å vite hvor man skal lete. I praksis er filmbaserte ressurspakker for grunnskolen. Det er filmsnutter med ideer i blant matematikk og naturfag på grunnskolen. Jeg har selv brukt flere av matematikkideene på småskoletrinnet.

onsdag 16. september 2009

Keiservarden


6. September satte Bodø og Omegn Turistforening en retningsskive på Keiservarden. Den peker mot 61 synlige topper, og angir navn, høyde og avstand til toppene. Den høyeste toppen man kan se fra Keiservarden er Suliskongen.

GPS i skolen

I går var IKTklassen på tur på Keiservarden. Vi skulle kjøre til turisthytta og gå derfra. Vi slet allerede på kjøreturen. Da vi kom til et sted som het Løp, ønsket vi oss GPS eller mobiltelefoner med GPS. Vi fant frem til slutt.

GPS er vel i utgangspunktet ganske dyrt, og muligens ikke så veldig tilgjengelig i skoler i fattige kommuner som det blir fler og fler av. Men mange mobiltelfoner har GPS, og gjør det mer tilgjengelig. Ofte er mobiltelefoner fy på skolen, men hva med å bruke det som en ressurs. Eva.2.0 skrver litt om pedagogisk bruk av mobiltelefon i skolen.

Forøvrig står det en del om bruk av GPS i skolen i boken Digital i alle fag.

tirsdag 15. september 2009

Det aller første innlegg!

Da var det dags for å begynne å blogge. Jeg går siste året på allmenlærerutdaninngen, og tar IKT og læring 1. I den forbindelse skal vi blogge en del. Det kommer nok en del innlegg om IKT, men andre ting vil nok også snike seg inn. I ettermiddag skal vi på tur til Keiservarden. Jeg har aldri vært der, og gleder meg til å se på retningsskiven som er satt opp der.