torsdag 31. desember 2009

Tjueti eller totusenogti?

Etter en litt lengre bloggtørke passer det vel å ta opp det nye året på det inneværende årets siste dag. Hva kaller vi det? Skal vi fortsette trenden som kom i 2000, og si totusenogti? Eller skal vi gå tilbake til det enklere og tradisjonelle tjueti? Språkrådet oppfordrer oss til å si totusenogti, mens medier i resten av verden pusher tjueti.

http://www.teknologia.no/2009/12/2010-betyr-navnesurr-og-ikke-bare-i-norge/

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=597149

Språkrådet har forresten opprettet ei datatermgruppe. Formålet med datatermgruppen er å bidra til en jevn og datafaglig forankret utvikling av norske avløsertermer for engelske datatermer som de fleste databrukere her hjemme kommer i kontakt med i hverdagen. Så hvis du har forslag til engelskspråklige datatermer som trenger norske avløsere, så er det bare å ta kontakt med datatermgruppa.

Vi har allerede mange norske avløserord. Her er språkrådets dataspråkordliste.

4 kommentarer:

  1. Det var interessant at Språkrådet landet på den avgjørelsen. Jeg tenkte at nu blei det naturlig å fortsette trenden fra 19 og si 20 10....
    men men....
    Jeg blir ikke å lage noen stor sak av det hehe:-)

    SvarSlett
  2. Har faktisk ikke tenkt over dette "fenomenet", i grunnen et artig spørsmål. Vi sier jo 19 20-åran, ikke ettusenogtjue.... Men synes likevel det høres rart ut med 20 10 når man har vent seg til totusenogni...ti. Hmmmmmm, mye rart man bare endrer uten å reflektere det grann....

    SvarSlett
  3. Språkrådet har reflektert over det da. Her er begrunnelsen som er gjengitt i VG:

    Som tusentallet

    Begrunnelsen for at Språkrådet har falt ned på totusenogti, - fjorten eller - femti for den saks skyld, er at det harmonerer med skrive- og uttalemåten brukt om forrige årtusen.

    - Tidsperioden 2000-2099 kaller vi totusentallet (eller 2000-tallet, også kalt det 21. århundret). Det blir parallelt med at vi sier tusentallet om århundret fra år 1000 og utover, som i setningen «kristendommen ble innført på tusentallet», ifølge Språkrådet.

    - Slik bør årstallene dessuten leses i formelle sammenhenger der man følger rettskrivningen også muntlig, som i radio og fjernsyn, heter det på rådets nettsider.

    SvarSlett
  4. Nyttig link til Språkrådets dataspråkordliste.

    SvarSlett